Zastosowanie miodu w przepisach kulinarnych.

Powszechnie wiadomo, że miód jest naturalnym i bardzo zdrowym produktem. Powstaje on z nektaru różnych roślin, który jest zbierany i następnie przetwarzany przez pszczoły. Dodają one do niego specjalne enzymy, dzięki którym miód nabiera specjalnych zdrowotnych właściwości. Oprócz różnych dobrych cukrów miód zawiera jeszcze witaminy, aminokwasy, związki mineralne i cenne ihibiny (substancje bakteriobójcze. Dzięki swoim licznym właściwościom miód ma również zastosowanie w kuchni. Najczęściej używa się go do wypieku chleba i różnego rodzaju ciast, ciasteczek i pierników, ale także do innych potraw takich jak: sałatki, sosy, potrawy z ryb i drobiu napoje, desery, koktajle, lody, nalewki, miody pitne, a nawet przetwory. Żeby właściwie wykorzystać miód w kuchni powinno się z nim odpowiednio postępować. Należy go przechowywać w chłodnym miejscu najlepiej w ciemnym, zamkniętym słoju (żeby nie chłonął obcych zapachów) Po pewnym czasie ulega krystalizacji i chcąc go rozpuścić wkładamy do ciepłej kąpieli wodnej. Wypiekając ciasto z miodem temperaturę pieczenia (podaną dla cukru) trzeba podwyższyć o 15*C.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

© Wszelkie prawa zastrzeżone