Żywność bezglutenowa – niezdrowy trend czy zmiana na lepsze?

Z roku na rok coraz więcej osób, szczególnie spośród tych mieszkających w dużych miastach decyduje się na wyeliminowanie ze swojej diety glutenu. Chociaż zwolennicy tego rodzaju żywienia przekonują, że zrezygnowanie z glutenu ma jedynie pozytywne skutki dla naszego zdrowia, wiele osób uważa inaczej. Żywność bezglutenowa na pewno jest zdrowa dla osób, które są uczulone na gluten. Z drugiej jednak strony osoby, u których nie występują objawy uczulenia na gluten powinny uważać, gdy zamierzają wyeliminować gluten ze swojej diety. Zrezygnowanie z tego składnika wielu produktów może się bowiem wiązać m.in. ze spowolnieniem przemiany materii. Osoby, które nie są uczulone na gluten powinny dostarczać odpowiednie dawki tej substancji do swojego organizmu – zdaniem wielu lekarzy gwarantuje to bowiem właściwe funkcjonowanie organizmu, w tym układu trawiennego. Czy moda na bezglutenowe potrawy minie? Trudno powiedzieć. Jak dotąd możemy zauważyć, że powstaje coraz więcej miejsc, w których można spróbować bezglutenowych dań lub zaopatrzyć się w produkty bez glutenu.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)